تجارت گل و گیاهان زینتی ایران یا به عبارتی دیگر صنعت گل و گیاهان زینتی در ایران تجارت و کسب و کار در زمینه تولید، بازرگانی، توزیع و فروش گل و گیاهان زینتی می‌باشد

گل و پرورش گل گیاه زینتی

گُل به دسته اي از گياهان زينتي اطلاق ميشود كه بصورت شاخه بريده آپارتماني، فصلي، نشائي، درخت و درختچه تقسيم بندي مي شود و پيشينه وتجربه ايرانيان بيش از سه هزار سال دركار گل و گياه مي باشد ضمن اينكه ائمه اطهار نيز بر اهميت و ارزش گل و گياه تاكيد داشته اند. ترويج فرهنگ گياه پروري و درختكاري،گستري فضاي سبز و اشاعه فرهنگ زيبا شناسي از دير باز در ايران زمين رواج داشته است. گل آرام بخش و تسكين دهنده دل ها و زيبايي بخش محيط زيست و روح انسان است و زندگي در مجاورت گل و گياه براي انسان اثرات مفيد روحي و رواني فراوان دارد و نقش عمده اي بر كاهش استرس ها بر انسان دارد و پزشكان روان شناس براي درمان بيماراني كه داراي مشكلات ذهني مي باشند از گل و گياه درماني استفاده مي نمايند. خداوند طبيعت را با گلهاي رنگارنگ و دلفريب آراسته و همه اين زيبايي ها را به ما ارزاني داشته است تا لحظات عمر خود را در كنار گلها و گياهان بخوبي سپري نمائيم و به پروردگار و توانايي هاي او بينديشيم و تبسم و زيبايي سحرانگير گُل،هديه است بسي دل انگيز در جشن شكوه بهار،گل پيام الهي را به طبيعت سبز مژده مي دهد و عشق را در دل پرآوازه بهار شكوفا مي سازد.

كاشت گُل و گياهان بطور گسترده در مصر و ايران باستان رايج بود كه نشان از اهميت گياهان زينتي در نزد آنان بود. نيلوفر آبي و دريايي ، نماد گل مقدس در فرهنگ مصر و ايران باستان بوده است ، بر اساس انس با طبيعت بنيان نهاده شده است و براي نخستين بار،پادشاهان ايراني،درمحيط كاخهاي خود،به احداث باغهاي زيبا اقدام نموده و محيط زندگي خود را فرح بخش نموده اند. در نقش برجسته هاي تخت جمشيد تا كنده كاري هاي طاق بستان،گل نيلوفر(لوتوس)يا گياه مقدس مشاهده مي شود كه نماد كمال،معنويت،ريبايي ونمادانسان فوق العاده با تولدالهي است و بر بدنه كاخ آپادانا در سمت راست آن گل نيلوفر در دستان شاهان هخامنشي حجاري شده است و در ايران و مشرق زمين گُل نيلوفر نماد صلح و شادي بوده است و گفته مشود كه دوارده گلبرگ اين گل بيانگر دوارده ماه سال بوده است. تصاوير زياد گل ها در تخت جمشيد علاوه بر اين كه خوش بويي و زيبايي اين مكان را نشان مي دهد، دليلي بربالا بودن سطح فرهنگ ايرانيان آن زمان است.

در گچ بريها،فرشهاي دستبافت ايراني و صنايع دستي از تصاوير گل و گياه به كرات استفاده شده و گل و گياه در فرهنگ،ادبيات و هنر ايراني و شعر پارسي از جايگاه بسيار والا وارزشمندي برخوردار بوده وهست. در شعر فارسي و بخصوص اشعار شاعران بزرك ايراني مانند رودكي ، مولوي ، عطار نيشابوري،حكيم عمر خيام،فردوسي،سعدي وحافظ بسيارآمده است و گل نرگس،گل مريم گل ياس (نماد پاكدامني و معصوميت ) ،گل لاله و شقايق (نماداز جان گذشتگي و شهادت ) و گل محمدي يا گل رز ( نماد عشق و دوستي) و درخت سرو( نماد آزادگي و كمال انسان)از قداست ويژه اي در باورهاي ديني واعتقادي مردم ايران برخوردار مي باشند واز گلاب گل محمدي هر سال و در موسم حج ، كعبه خانه خدا و قبله مسلمين ، را با آن شستشو مي دهند.از گلاب واسانس آن در صنايع دارويي،عطر سازي، فرآورده هاي بهداشتي وآرايشي و صنايع غذايي نظير صنايع شيريني سازي و تهيه بستني استفاده فراوان مي گردد.

باغهاي كهن و زيباي ايراني درادوار مختلف تاريخ ، كه عنصر گل وگياه،اساس آن را تشكيل ميدهد به لحاظ زيبايي و هنر طراحي واحداث، شهره آفاق بوده و سياحان و جهانگرداني كه در دوره هاي مختلف تاريخي به اين مرز و بوم آمده اند و بارها از آن ياد نموده اند و هنر و سليقه مردم ايران زمين را ستوده و ارج نهاده اند كه نمونه آن باغ ارم،باغ نظر،باغ عفيف آباد،باغ دلگشا در شيراز،باغ حمام فين در كاشان،پارك موزه نادري در شهر مقدس مشهد و پاركهاي زيبا و قديمي در شهرهاي ايران بويژه در شهر تاريخي اصفهان مي توان اشاره نمود.

در اواخر قرن 17 ميلادي باغهاي گياه شناسي در اروپا بوجود آمد كه گونه هايي جديد از گياهان در آن ها جمع آوري شده بود. تاريخچه پرورش گل به عنوان يك صنعت پردرآمد به اواخر قرن 18 ميلادي ودر كشور انگلستان باز مي گردد كه گياهان گوناگون وارداتي كه از سراسر جهان در گلخانه هاي وسيع در باغهاي گياه شناسي گرد آوري شده بود مورد بازديد مردم قرار گرفته و از آن زمان تا كنون پرورش گل و گياهان زينتي در سطح جهان رشدوگسترش زياد داشته است. بر پايه آمار مركز بين المللي گل وگياهان زينتي ( aiph (در دهه 1950 ميلادي، ارزش تجاري گل و گياه در بازارهاي جهاني حدود 3 ميليارد دلار بر آورد گرديده و در سال 2000 ميلادي به 60 ميليارد دلار آمريكا افزايش يافته است و در سال 2010 ميلادي،ارزش تجاري توليد گل و گياه در حدود 100ميليارددلار مي باشدوكشورهاي هلند، ژاپن و امريكا نيمي از تجارت جهاني گل و گياه را در اختيار دارند. قدمت توليد اقتصادي گل در ايران به 90 سال پيش باز ميگردد و پرورش گل وگياه در داخل گلخانه به حدود نيم قرن پيش باز مي گردد و عليرغم اين قدمت طولاني، مشكلات زيادي در مسير توليد و صادرات گل موجب شده است كه كشورمان در حوزه صادرات گل و گياهان زينتي در جهان حرف چنداني براي گفتن نداشته باشد زيرا كه در طول اين مدت ، تحول جنداني در اين زمينه صورت نگرفته و تجهيزات مختص توليدات گلخانه اي گل و گياه نه تنها در ايران ساخته نشده است،بلكه به علت عدم شناخت گلخانه داران جهت استفاده ازاين تجهيزات، راندمان و عملكرد در واحد سطح گلخانه ها در ايران كمتر ازديگر كشورهااست

كشور ايران با برخورداري از اقليم هاي متفاوت از نظر مجموعه گياهي (فلور گياهي) اعم از درختان و درختچه هاي باغي و زينتي وانواع گلها، يكي از كشورهاي غني جهان به شمار مي رود و امكان كشت و پرورش گلها و گياهان زينتي در هواي آزاد و شرايط حفاظت شده ( گلخانه هاي شيشه اي و پلاستيكي ) استعدادهاي فراواني براي ورود به بازار جهاني گل و گياه را دارا مي باشد. هر هكتار پرورش گل و گياه در گلخانه براي 70 تا100 نفر اشتغال ايجاد مي نمايد.

 

گونه هاي مختلف گُُل وگياه جهت پرورش :

گلهاي پيازي باغجه اي و نشاء مانند گل لاله، سنبل ، تيره زنبقيان، فرزيا ، گل نرگس ، گل مريم، آماريليس ، كوكب و نيز ديگر انواع ديگر گلهاي شاخه بريده مانند گلايل ، گل رز، ميخك، داوودي وپرورش گياهان زينتي گلداني و سيني نشاء ،گلخانه اي و باغچه هاي شيشه اي ) تراريوم ) گياهان آپارتماني ، فضاي آزاد از جمله كاكتوسها و گياهان گوشتي،سيكلمن ، انواع سرخس ها و صدها نوع ديگر از درختچه هاي زينتي و كشت و تهيه نشاء براي گلهاي يك ساله، دو ساله و دائمي درمحدوده پرورش گل و گياه در ايران است.در ميان درختچه هاي تزييني كاج هاي مطبق كه پرورش آن بسيار مشكل مي باشد و گران قيمت مي باشد و قيمت يك اصله نهال كاج مطبق در گلدان 40000تومان مورد معامله قرار مي گيرد. در زيبا سازي محيط ، چمن و چمن زينتي نيز يكي از عناصر لازم واساسي تزيينات گياهي و فضاي سبز محسوب مي گردد و به عنوان يك تجارت پر سود،در طراحي فضاي سبز و چشم اندازها مطرح مي باشد و به اصطلاح علمي به آن دانش جمن زينتي يا turfgrass science مي گويند. مزارع لاله هاي واژگون در شهرستان دهاقان دراستان اصفهان در فصل بهار نيز از پديده هاي حيرت انگيز طبيعت در حيطه گُل و گياه مي باشد كه خيل كثيري از مردم را بخود جلب مي نمايد.

 

جایگاه شهرستان محلات در پرورش گل و گیاه ایران

شهرستان محلات در استان مركزي بدليل اعتدال نسبي آب و هوا و عدم وجود تغييرات و تنشهاي شديد طبيعي در طول سال و داشتن بيش از 1000 هكتار اراضي و گلخانه هاي شيسه اي و پلاستيكي،به دهكده گل و گياه ايران مشهور است و انوع گُل در محلات كه شامل گل هاي آپارتماني،انواع درختچه هاي زينتي و گلهاي شاخه اي است در اين شهرستان وجود دارد.

بخش توليد گل هاي بريدني ، مهمترين بخش در زير مجموعه گل وگياهان زينتي مي باشد و گل رز يكي از مهمترين گل هاي صادراتي مي باشد.كشورهاي پيشرفته جهان جهت بدست آوردن ارقام جديد گل رز از طريق هيريداسيون يا دورگ گيري تحقيقات گسترده اي به عمل آورده وتا كنون از نسل گل هاي خودرو هزاران رقم رز جديدوزيبا توليد شده است كه فروخته وصادر مي گردد و سود سرشاري را عايد توليد كنندگان آن مي نمايد .

 

صنعت توليد گُل در كشورهاي هلند ، كنيا و چين :

كشور هلند كه از كشورهاي بزرگ توليد گل و گياه در جهان مي باشدوتوجه خودرا به فروش گل هاي بريده معطوف نموده است .كشور هلند داراي امكانات پيشرفته توليد گل و گياه و پيشكسوت نوآوري در مكانيزم بازارهاي فروش مي باشد. در سال 2003 سطح زيركشت توليد گل و گياه در كشور هلند 3499 هكتار بوده است كه طي سالهاي 2007 و 2008 با كاهش مداوم به 2809 هكتار رسيده است. كشورهاي هلند ، كنياو چين داراي بزرگترين سهم توليد گل و گياه در جهان مي باشند . كشور هلند حدود 75- 70 درصد بازار گل در جهان داراست كه اگر چه صادرات گل در سال 2008 در حدود 9/3 درصد كاهش يافته و كشور هلند از يك كشور توليدكننده سنتي گل به توزيع و فروش آن روي آورده است. رشد سالانه توليد گل در كشور كنيا كه از ديكر گشورهاي عمده توليد كننده گل در جهان مي باشد ،با سهم 15 درصد در سال 2009 ميلادي بوده است بيشترين ارز آوري را به همراه داشته است كه حدود 64 ميليون دلار بر آورد مي كردد و اين در حالي است كه صدور گل توسط كشور چين در سال 2007 ميلادي ، برابر 200 ميليون دلار بوده است و ارزش عمده فروش گل در سال 2009 در بازارهاي داخلي اين كشور ، برابر 172/1 ميليون دلار مي باشد .چين و كنيا از صادركنندگان عمده ُگل در جهان محسوب مي گردندكه توليدات خود را در بازارهاي خارجي ، و به كشورهاي اروپايي ، آمريكا ، آسيا و اقيانوسيه صادر مي نمايند.

تنوع اقليمي ، پايين بودن هزينه هاي كارگري و هزينه هاي توليد و سرزمين هاي وسيع وپهناور باعث گرديده است كه كشور كنيا، به يكي از كشورهايعمده توليد كننده گل و گيا ه در جهان تبديل گردد و داراي رتبه ششم توليد در سال 2007 ميلادي گرددو از رقباي عمده كشور هلند در زمينه توليد گل و گياه محسوب گرد

 

وضعيت بخش توليد گل هاي بريده در تركيه :

تركيه در ميان كشورهاي تاثيرگذار توليد گل هاي بريده در جهان مي باشد زيرا كه اين كشور داراي اقليمي مناسب و ايده آل جهت پرورش و توليد گلهاي بريده مي باشد كه مشتريان زيادي را بخود جلب نموده است . توليد گل هاي بريده در تركيه از سال 1940 ميلادي در استانبول واطراف آن آغاز گرديد و سپس دراستانهاي ديگر آن گسترش يافت. قوانين جديد وضع واجراي آن در صادرات و بازاريابي دربخش صنعت توليد گل هاي بريده اعمال گرديد كه بر اساس راهكارهايي منطبق بر وضعيت اقليمي در مناطق توليد گل وگياه مي باشد.هماهنگي زمان عرضه و تقاضا،فعاليت و سرمايه گذاري خانوارها در پرورش و توليد گلهاي بريده در اين كشور عليرغم آنكه اندك مي باشد ،از شاخصه هاي مهم دربخش گل و گياه در تركيه است. گل ميخك 80 درصد مجموع توليد گل هاي بريده در تركيه را تشكيل مي دهد كه بصورت بريده و دسته گل ، فروخته و صادر مي گردد. گل ميخك به صورت بريده و دسته گل 88 درصد توليد گل را در تركيه تشكيل مي دهد . بخش توليد گل هاي بريده در تركيه در سال هاي اخير بسيار گسترش يافته است عليرغم آنكه مشكلاتي در مرحله توليد ، بازاريابي و حمل و نقل آن وجود دارد.امكانات و تجهيزات در بخش توليد و تجارت گل هاي بريده در تركيه ناكافي مي باشد. توليد گل هاي بريده در تركيه توسط خانواده هاي كم جمعيت در سطح 2 الي 3 هكتار صورت مي پذيرد .اين گلخانه ها فاقد تجهيزات جهت تهويه گرمايشي و سرمايشي مي باشند كه از مشكلات عمده توليد گلهاي بريده در تركيه است.بعلاوه عدم وجود تشكل ها و تعاوني ها در بخش كشاورزي كه مي تواند فعالان توليد و صادرات اين بخش را گرد هم آورد از مشكلات عديده اين بخش مي باشد .(ANONYMIUS 2009) وابستگي به ديگر كشورها جهت فراهم آوردن تجهيزات بويژه در بخش صادرات گلهاي بريده و هزينه بالاي توليد از ديگر مشكلات بخش توليد گل و گياه در كشور تركيه است. در حقيقت هزينه تجهيزات گلخانه اي براي توليد گلهاي بريده 30 درصد كل هزينه هاي توليد را تشكيل مي دهد (OZKHETD 1997). تجارت گلهاي بريده در جايگاه مهم خود در بازار گل هاي بريده قلمداد نمي شود و بخش گلهاي تزئيني در صنعت توليد گل در تركيه بخش كوچكي مي با شد ولي در تجارت و داد و ستد به ديگر كشورها نقش عمده اي ايفاء مي نمايد.

صادرات گياهان تزئيني در كشور تركيه از 20 سال گذشته تاكنون گامهاي اساسي نسبت به ادوار گذشته خود برداشته است كه قابل قياس نمي باشد. صادرات گل هاي بريده در حدود 54 درصد از سهم گياهان تزئيني را بخود اختصاص داده است . نكته مهم در مورد صادرات گلهاي ميخك و نوع paisies Gelesa يا گونه هايي از گل مينا وديگر گلهاي بريده شامل گونه هايي از lisiantlune lillieem ليليوم و غيره مي گردد.از دلايل مهم افزايش صادرات گلهاي بريده در تركيه ، پتانسيل هاي قابل توجه در بازارهاي خارجي جهت صادرات آن مي باشد ( 2009 Anony mous ).كيفيت گلهاي بريده كه از تركيه صادر مي گردد از سال 1985 تا كنون بسيار ارتقاء يافته و متحول گرديده است. اگر چه ارزش صادرات گلهاي بريده از 10 ميليون دلار به 13 ميليون دلار در دهه 1990 ميلادي افزايش يافته است ولي طي 1997 تا 2000 ميلادي صادرات گل هاي بريده از نظر وزن وارزش كاهش يافته است واين كاهش تا سال 2001 ميلادي ادامه داشته است. صادرات گل هاي بريده در سال 2006 ميلادي به رقم 48/23 ميليون دلار آمريكا كاهش يافت و در سال 2007 ميلادي به رقم 588/26 ميليون دلار آمريكا افزايش و در سال 2008 ميلادي به رقم 365/24 ميليون دلار رسيده است. طبق جدول شماره 2 ( 2008 Babadogen )در حال حاضر ، صادرات گلهاي بريده تركيه به 50 كشور جهان انجام مي شود.

 

صادرات و قيمت جهاني گل وگياه در سال 2010

قيمت عمده فروشي گل رز در بسته بندي هاي 1000 تايي براي رزهاي مخصوص،از 5/ تا 5/1 دلارآمريكا،و رزهاي معمولي بين 25/ تا 5/ دلار آمريكا، به ازاء هر شاخه متغيراست. قيمت گلهاي اركيده،5/1دلارآمريكا،انواع خشك ديگرگلها،به ازاء هر شاخه 3/دلارآمريكا،گلهاي گلداني 2 تا 5 دلار و گونه هاي ديگر گل در سفارشات حداقل 500 تايي كه نسبتا گران قيمت مي باشند،بين 45/3 تا 8/3 دلارامريكا به ازاء هر شاخه معامله ميگردد.ديگرانواع گلهامانند گل ياسمن ،به صورت خشك و فله اي ، جهت فرآوري و تهيه اسانس ، خريد و فروش و صادر مي گردد.

فرآوري گل و تبديل آن به دسته گل به صورت تازه و خشك در بازارهاي داخلي و صدور آن به بازارهاي خارجي ، مي تواند چندين برابر ارزش افزوده ايجاد نمايد و در كشورهاي اروپايي وآمريكا به يك صنعت پر درآمد تبديل گرديده است.

در سال 2010 ميلادي،ارزش تجاري گل وگياهان تزئيني در بازارهاي جهاني در حدود 100 ميليارد دلار ميباشد كه توليد گرديده و مورد دادوستد قرار مي گيرد. در 70 كشور جهان پرورش گل جهت عرضه به بازارهاي جهاني انجام ميگردد ولي كشورهاي معدودي در صادرات جهاني گل و گياه ،تاثير گذار مي باشند. برابر آمار سازمان هاي بين المللي ، بيش از 82 درصد صادرات جهاني گل دركشورهاي آلمان با سهم 22 درصد،آمريكا 15 درصد،فرانسه 10 درصد ، انگليس 10 درصد ، هلند 9 درصد ، ژاپن 6 درصد ، ايتاليا و سوئيس هر كدام 5 درصد ، عرضه و مورد مصرف قرار مي گيرد و بخشي از آن به صورت صادرات محدود به نقاط ديگر ارسال مي شود . هلند هر سال بالغ بر 7 ميليارد دلار از محل صادرات گل درآمد كسب مي نمايد و ميزان درآمد اين كشور از طريق فروش بذر و پياز گل و ارائه كمك هاي فني و مشورتي و خدمات مرتبط با پرورش گل وگياهان زينتي و تجهيزات باغباني به صدها ميليون دلار در سال بالغ مي گردد.منبع: وزارت كشاورزي آمريكا 2009 و فائو 2010.

 

توليدوسرانه مصرف گل وگياه درايران :

ايران با سهم 02/0 درصدي از بازار جهاني گل و گياه و با توليد سالانه حدود 2 ميليارد شاخه گل در كشور ، از نظر توليد در رتبه 17 جهان و از نظر صادرات ، تنها با صادرات 10 ميليون شاخه در رتبه 170 قرار دارد.توليد عمده گلهاي بريدني در كشور، شامل گلايول، رز، ميخك،داوودي،مريم،آنتوريوم،لاله،نرگس،سوسن،مارگريت،پرندهبهشتي،ژربراوآلسترومريا مي باشند كه از نظر زير كشت مجموع گلهاي بريدني درگلخانه و فضاي باز، استان هاي تهران،استان مركزي،مازندران و خوزستان به ترتيب مقام اول تا چهارم را دارا مي باشند.

براساس آمار و ارقام اتحاديه گل و گياه در كشور ، سرانه مصرف گل و گياهان زينتي در حال حاضر در ايران 5 شاخه گل مي باشد كه مردم ، خريداري و يا به عنوان هديه دريافت مي نمايند اما سازمان توسعه تجارت ميزان سرانه مصرف را 10 شاخه گل اعلام مي نمايد و ميزان سرانه مصرف سالانه گل و گياه در بسياري از كشورها 350 شاخه است و در ايران كمتر از 25 شاخه است . هر 15 نفر ايراني، در سال يك شاخه گل مصرف مي نمايند ، يعني با اين احتساب سرانه مصرف گل در ايران 60/0 شاخه گل است و به بياني ساده تر هر ايراني در سال 06/0 شاخه گل خريداري مي نمايد و در حال حاضر حدود 50 درصد توليدات گل وگياه به دليل عدم مصرف و نبود خريدار درايران از بين ميرود چرا كه متاسفانه گل هاي مصنوعي وارداتي بخشي از بازار را بخود اختصاص داده است و در بسياري از گل فروشي ها شاهد فروش اين گل ها هستيم. امروزه كشورهايي كه توليد كننده عمده گل وگياه در جهان مي باشند با استفاده از دانش ژنتيك توليد بسيار انبوه گل را انجام مي دهند.

 

مشكلات صنعت گل و گياه در ايران و راهكارها :

توليد و پرورش گل و گياهان تزئيني مانند بسياري از محصولات كشاورزي و صنعتي و صنايع دستي ايران عليرغم قدمت زياد ، با مسائل و مشكلاتي همچون توليد سنتي روبرو مي باشد در صورتي كه بيشتر كشورهاي جهان طي سال هاي متوالي با بالا بردن بهره وري در توليد ، كاهش قيمت تمام شده محصولات توليدي و استفاده از روشها و مكانيزم هاي مدرن در جريان صادرات و بازاريابي محصولات خود ، هر روز سهم بيشتري از بازارهاي جهاني را به خود اختصاص مي دهند . گل و گياهان زينتي در هر دو حوزه توليد سنتي و صادرات با مشكلاتي روبرو مي باشد كه طي سال هاي اخير تلاش گرديده است برخي از اين مشكلات مرتفع گردد . توليد به شيوه سنتي و استفاده از گلخانه هاي قديمي عدم توجه به زمان برداشت گل و نحوه صحيح برداشت ، محاسبه برق و گاز مصرفي با تعرفه هاي صنعتي يا تجاري با توجه به هدفمند شدن يارانه هاي سوخت در بخش كشاورزي (گازوئيل ، برق و گاز مصرفي) براي واحدهاي گلخانه اي ، ضايعات بالاي گل و گياه بدليل مشكلات پس از برداشت و عدم نگهداري صحيح محصولات از جمله مشكلات حوزه توليد مي باشد. كشت گلخانه اي كه در سالهاي اخير رشد شاياني يافته است ، داراي مصرف بالاي انرژي مي باشد. افزايش در كارايي مصرف انرزي دركشت هاي گلخانه اي ، يكي از مهمترين بخش هاي مطالعات انرژي در كشاورزي بوده و هر گونه موفقيتي درافزايش كارايي مصرف انرژي ، در كشت هاي گلخانه اي، ميتواند باعث استفاده بهينه از منابع باارزش انرژي گردد.

در حوزه صادرات گل و گياه نيز ، نبود پايانه هاي صادراتي گل و گياه در كشور ، ناآگاهي از سليقه بازارهاي جهاني به لحاط اندازه شاخه ، تعداد و غنچه هاي گل و رنگ ، نبود هواپيماي اختصاصي باري ويژه حمل گل و گياه ، گراني كرايه حمل هوايي و عدم انسجام بين تشكل هاي مرتبط گل و گياه در كشور از مهمترين مشكلات در حوزه صنعت گل و گياه مي باشد . با ايجاد و راه اندازي صادرات پايانه گل و گياه و كمك هاي بلاعوض و ترغيب سرمايه گذاري بخش خصوصي ضروري بنظر مي رسد. در پايانه صادراتي گل ، پس از قرنطينه و اعمال نظارت هاي بهداشتي از نظر آفات و تناسب نوع گل و ميزان گلدهي و رنگ ، بسته بندي اوليه شده و به سالن حراج پايانه منتقل مي گردد. در اين سالن كه مكانيزمي همچون بورس دارد . مشخصات فيزيكي و خاص گلها در سيستم رايانه اي ثبت شده و براساس مشخصات ، قيمت گذاري اوليه صورت مي پذيرد و براي خريداران حضوري و غير حضوري،به حراج گذاشته مي شود. اين گل ها در بسته بندي اوليه و با كد مخصوص به سالن بسته بندي نهايي منتقل مي شود و با بسته بندي مناسب به مقصد مورد نظر خريدار، به شهر يا كشور ديگر ارسال مي شود. ايران داراي تواتمندي هاي فراوان براي رسيدن به سهم 5 درصدي بازار گسترده صادرات گل و گياه مي باشد.